mainlogo

Hansen & Andersen A/S
Profilbuen 2
4700 Næstved
Tlf. 55 72 75 21
Fax 55 77 10 72

Send mail

Statsfængslet - Nørre Alslev

Murerarbejde

Hansen & Andersen A/S, har vundet 2 ud af 3 murerentrepriser på det nye statsfængsel i Nørre Alslev, til en samlet entreprisesum på 12.500.000 kr. se nedenstående hvad Arkitektfirmaet C.F. Møller skriver om fængslet

Det nye fængsel med plads til ca. 250 indsatte har fået sin stjerneform inspireret af beliggenheden i et landligt område med mindre landsbyer.

Formen minder om de omgivende landsbyer, og komplekset er også tænkt som et mindre, fortættet bymiljø med de varierede, rumlige oplevelser, den funktionelle tæthed og de gode muligheder for at orientere sig, det giver.

Centralt ligger en administrationsbygning, en beskæftigelsesbygning og et kulturhus med bibliotek, religiøse rum, sportstilbud og en butik. Spredt ud herfra i stjerneform er selve fængselsafdelingerne - fire almindelige og én særligt sikret afdeling, der således alle har udsyn til landskabet inden for murene, men ikke visuel kontakt til hinanden. En torveplads og et forløb af gader binder komplekset sammen. Hver enkelt bygning i det samlede kompleks har sin egen identitet.

Fængslet udgør hele den indsattes verden, og forskellige bygningsudtryk er en vigtig del af den indsattes oplevelsesunivers. Overordnet set fremstår komplekset i tegl i en varm, grålig tone. Med til at give variation er fx beskæftigelsesbygningen, som er krystalformet og beklædt med perforerede metalplader i grønne toner, og kulturhuset, der er rundt og beklædt med glas og omsluttet af grønne lameller.

Det kompakte, bymæssige greb betyder, at der på indersiden af muren også bliver plads til at anlægge større natur- og dyrkningsområder, til dyrehold og til sportsfaciliteter som en integreret del af landskabet. Den seks meter høje, stjerneformede fængselsmur skaber med sine knæk og skift et dynamisk forløb, der virker mindre afgrænsende, fordi der er fornemmelse af dialog med verden udenfor.